piatok 5. septembra 2008

Problémom sú ľudia bez hodnôt

Médiá človeka nielen informujú, ale aj formujú. Takéto a podobné myšlienky sa nesú medzinárodným kongresom Rodina a médiá. Touto témou sa otvoril aj popoludňajší workshop s názvom Mládež. Hosťami boli zástupkyňa talianskej organizácie Movimento per la vita (Hnutie pre život) Elisabetta Pittino, sociológ z lublinskej katolíckej univerzity Jan Gałkowski a členovia Spoločenstva Ladislava Hanusa Martin Luterán a Juraj Šúst

„Problém nie sú médiá, ale to, ako ich využívame. Ak rodič nepovie svojmu dieťaťu: vypni televíziu, nemôžeme čakať, že sa niečo zmení,“ povedala Elisabetta Pittino. „Máme silu vybrať si,“ dokončila svoju myšlienku. Diskutujúci sa zhodli na tom, že problémom nie sú médiá vo svojej podstate, ale rodinné zázemie. 

Potreba pravdivo pomenovať veci. Toto je ďalšia myšlienka, ktorá vyplynula z diskusie. Mnohokrát sa význam skutočnosti v médiách zľahčuje. Ako príklad spomenuli Španielsko, kde plánujú zaviesť pojmy rodič 1 a rodič 2 namiesto slov otec, matka, čím sa zahmlie pravý význam rodičovstva.

„Pred nebeskou bránou stojí pápež a žurnalista. Svätý Peter pridelí novinárovi luxusnú priestrannú izbu, zatiaľ čo pápežovi skromnú izbičku. Pápež sa zarazene spýtal Petra, či nenastal omyl. Peter mu však odpovie: „Pápežov už máme veľa, ale žurnalistu prvého,“,zakončil diskusiu Jan Gałkowski. 

Text: Andrea Šalková, Marek Mačica

Žiadne komentáre: