štvrtok 4. septembra 2008

Plachý úvod kongresu: Médiá letia, rodina padá

 „Médiá letia, rodina padá,“ boli úvodné slová Imricha Vaška, riaditeľa Výskumného ústavu Ladislava Hanusa, ktoré vyslovil v diskusii Pod lampou. Debatou, ktorú viedol moderátor Štefan Hríb, sa začal medzinárodný kongres Rodina a médiá v Ružomberku.

  „My ako rodičia máme ťažkú úlohu dať také hodnoty, aké im chceme dať,“ povedala na margo toho, ako médiá ovplyvňujú rodiny, Anna Kováčová zo Svetového hnutia žien. „Médiá majú veľkú formačnú úlohu pre výchovu detí.“ 

  Problémom dnešnej spoločnosti je vysoká miera rozvodov. Redaktor .týždňa Martin Hanus uviedol, že v jednom z čísel tohto týždenníka skúmali rozvodovosť na Slovensku. „Demografi čakali, že Slovensko doženie Západ v číslach rozvodovosti, ale nečakali, že to bude tak rýchlo,“ spomenul Hanus. Médiám vyčíta, že rodinu nepovažujú za dôležitú tému a vzťah medzi mužom a ženou redukujú iba na vzťah sexuálny či partnerský, no nie manželský. 

Katolícky kňaz Jozef Červeň sa vyslovil, že „bulvár dáva veľké pole klebetám, kto s kým, ako a prečo.“ Ak má však dvojica, ktorá sa rozvádza, dieťa, ono sa neobjaví v médiách, nikto nevie, čo cíti. 

  J. Červeň si spomenul, ako kedysi mávali v rodine tzv. čiernu hodinku, kedy spolu rodina hovorila pri sviečke. Všetky médiá boli vypnuté. Bol to čas, aby sa uvažovalo, hodnotilo, rozprávalo. „Vzťahy bez komunikácie nie sú možné,“ hovorí J. Červeň. Podľa neho môžu médiá nepriamo zabrániť komunikácii a riešeniu problémov v rodine, keď členovia rodiny dávajú prednosť napr. sedeniu pred televízorom. 

  Diskusiu Pod lampou naživo prenášala televízia LUX. Po poldruha hodine ju zakončil Štefan Hríb: „Považujte to za plachý úvod do kongresu.“  

Autori foto: Martin Magda st., Martin Magda ml. 


   

Žiadne komentáre: